Podjetji Domel d.o.o. iz Železnikov in Cult d.o.o. iz Logatca sta podpisala pismo o nameri o skupnem razvoju električnih koles. Podjetje Domel bo dobavljalo lastno razviti elektromotor, podjetje Cult pa bo poskrbelo za razvoj, sestavo ter prodajo koles. Cilj sodelovanja je predstavitev motorja na domačemu trgu in razvoj poprodajnega programa ter kasnejši prodor na tuje trge.  Že razvit hibridni sredinski pogon po tehničnih specifikacijah namreč sodi v sam vrh ponudbe električnih pogonskih sistemov.

K razvoju so povabili še druga slovenska podjetja, ki bodo vsaka na svoj način pripomogla k razvoju. Tako bo tudi baterijo razvilo in izdelovalo slovensko podjetje Comtron d.o.o. iz Maribora.

 

Podjetje Cult d.o.o. že skoraj dvajset let proizvaja športna kolesa CULT in transportna kolesa KRPAN; v tem obdobju je izdelalo že preko 20.000 koles. Športna kolesa CULT so bila prisotna na kolesarskih svetovnih prvenstvih kot tudi na olimpijskih igrah. Transportna kolesa Krpan pa služijo transportu pošte v kar sedmih evropskih državah in predstavljajo del bike sharing sistemov v 19 mestih po Sloveniji in tujini.

Prvo e-kolo je podjetje predstavilo leta 2012 in od takrat dalje so e-kolesa stalnica v ponudbi transportnih Krpan koles.

 

Vodja projekta v podjetju Cult d.o.o. Uroš Gnezda: Sodelovanje s podjetjem DOMEL nam je v veliko čast in odgovornost. Sodelovanje s podjetjem, kjer lahko sodelujemo pri razvoju samih sklopov pogona nam zagotavlja konkurenčno prednost pri razvoju e-koles, hkrati pa bomo zagotovili prepotrebne povratne informacije s tržišča za nadaljnji razvoj pogonov. Pomagali bomo tudi pri iskanju novih kupcev za Domelove pogone.

 

 

 

Podjetje Domel, d.o.o. je svetovni razvojni dobavitelj elektromotorjev, sesalnih enot, puhal in komponent. Domelove rešitve so trajnostne in inovativne. Prav zaradi zavezanosti inovativnosti smo postali vodilni na več ključnih tehnoloških področjih kot so univerzalni vakuumski motorji, brezkrtačna DC puhala in brezkrtačni DC motorji vključno z najučinkovitejšimi sinhronskimi motorji s permanentnimi magneti. Domel je vodilno razvojno podjetje na trgu motorjev za sesalne naprave. Ustvarjamo pogone za gospodinjske in industrijske naprave, kot so stroji za čiščenje tal, vrtnarska oprema in električna orodja, pa tudi za področja ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije, zdravstva in medicine ter alternativne energije in za avtomobilsko industrijo.

 

Kakovost naših končnih izdelkov se odraža v izjemno dolgi življenjski dobi, zelo nizki stopnji hrupa in dokazanem ultra izkoristku, ki zmanjšuje porabo električne energije za končnega uporabnika. S tem prispevamo k zeleni prihodnosti.

Naši motorji poganjajo več kot 300 milijonov naprav najvišjega razreda in naprav za široko potrošnjo po vsem svetu.

 

 

 

Domel – sodelovanje s Cultom:

Domel je razvil sredinski motor za električno kolo za znanega nemškega proizvajalca koles. Rezultati testiranj in odzivi prvih kupcev so bili izjemni. Uvrščeni smo bili med nekaj najboljših svetovnih proizvajalcev pogonov.

Porodila se je ideja o povsem slovenskem izdelku – kolesu, gnanim z Domelovim motorjem.

 

Partnerstvo med podjetjema Domel in Cult se je vzpostavilo zaradi bogatih izkušenj podjetja Cult na področju razvoja in izdelave koles ter njegovega ugleda v slovenskem kolesarskem okolju in zaradi izredne kakovosti izdelkov in storitev obeh podjetij. Nastaja tesno razvojno sodelovanje, ki bo kmalu obrodilo sadove.